Sprostitev je vaše zdravje

Kako delujejo masažni stoli?


Kako delujejo masažni stoli?
 

Prvi masažni stol je bil predstavljen trgu proti koncu 1980-ih let. Namenjen je bil, da bi posnemal gibe in tehnike ročne masaže, s ciljem sproščanja stresa, napetosti in lajšanja bolečin v hrbtu. Četudi se masažni stol najprej ni dobro prijel pri ljudeh, je počasi pridobival na priljubljenosti in čez kakšno desetletje je poraslo zanimanje. Seveda so se s tem pojavili tudi novi proizvajalci, ki so se trudili izboljšati dosedanje modele.
 

Masažne tehnike, ki jih izvajajo masažni stoli:
Najbolj učinkoviti masažni tehniki, ki jih masažni stoli izvajajo in so čim bolj podobni ročnim masažam, sta shiatsu in švedska masaža. Shiatsu tehnika masaže se bolj nagiba k uporabi pritiskanja, drgnenja, trepljanja, svaljkanja in vrtenja. Glavna lastnost shiatsu je osredotočanje na spročanje napetosti v določenih predelih telesa. Švedska masaža je značilna po uporabi dolgih potegov in gibih gnetenja. Ta tip masaže je namenjen vzdrževanju in izboljšavi pravilne in močne cirkulacije.

Glavne komponente masažnega stola

Večina masažnih stolov je oblikovanih tako, da vključujejo tri glavne komponente, da lahko dosegajo izvajanje zgoraj omenjenih masažnih tehnik.

1. Motorji masažnega stola

Motorji masažnega stola so osnovni mehanski aspekt masažnega stola, predvsem njihova moč in gibanje rolerjev ter glav po potrebnih predelih, kot tudi pomembno prilagajanje sedežnega predela.

Masažni stik ima vgrajene gibalne vzorce ter programe, da lahko izvaja celostno masažo predela, npr. hrbta. Sicer pa so motorji, glave in rolerji prilagodljivi in vodeni preko upravljalnika, ki ga prejmete poleg vsakega masažnega stola. Na uporabnikove želje se tako lahko osredotoči bolj na vrhnji del hrbtenice ali nasprotno na spodnji del hrbta, s trepljaji, vrtljivimi gibi ali gnetenjem.

2. Glave in rolerji masažnih stolov

Razlikujejo se v velikosti in oblikah, namenjeni pa so simuliranju človeških prstov ter dlani. Z večjimi rolerji in glavami je masaža bolj splošna. Masiranje z manjšimi glavami in rolerji pa omogoča bolj podroben in usmerjen pristop. S tem se izvaja bolj osredotočena masaža na izbrana področja, pri čemer se lahko premikajo na več načinov, ki so preprogramirani v mehanizme stola.

3. Računalniško upravljana prilagodljivost

Ta je pravzaprav verjetneje tudi najpomembnejši dejavnik. Skoraj vsi masažni stoli so oblikovani, da se prilagodijo višini, teži in širini trenutnega uporabnika. Z izmero pritiska na hrbtni sedalni predel, se višina in izstopanje rolerjev ter glav prilagi. Dodatno, z zaznavanjem določenih predelov anatomije hrbta, lahko masažni stol ustrezno masira glede na višino in širino uporabnika. Podatke lahko vnesete tudi v upravljalnik. Vsekakor mehanski nadomestki ne bodo nikdar natančno nadomestili dotika človeških rok. Skozi leta pa sta se razvoj in oblikovanje taka napredovala v približevanju ročnim masažam v pomembnih dejavnikih, da masažni stoli uporabnikom učinkovito nudijo lajšanje bolečin in ugodje.


Povzeto po: https://www.spine-health.com/wellness/massage-therapy/benefits-a-massage-chair